top of page

BKR registratie en de kredietverstrekkers


bkr en afm

De BKR toetsing is er op kredietverstrekkers en afnemers te beschermen tegen de gevaren van een lening. De BKR toetsing bestaat sinds de jaren 60 en is opgericht door de grotere kredietverstrekkers. Het is niet verplicht om als kredietverstrekker mee te doen aan de BKR toetsing: de grotere verstrekkers doen dit echter wel. Dit doen ze om de risico´s zo veel mogelijk te beperken. Maar hoe werkt de BKR toetsing nu eigenlijk, en wanneer is die van toepassing? De BKR registratie is in de jaren 60 opgericht als bescherming voor de kredietverstrekker en de kredietafnemer. Zaken als de hoogte van het krediet, het moment van ontstaan, de kredietsoort en eventuele bijzonderheden worden allemaal bijgehouden. Aangezien het een organisatie is liggen de kosten voor de kredietverstrekker laag. Toch doen niet alle kredietverstrekkers mee met de BKR toetsing: er zijn immers ook veel mensen die geld willen lenen zonder een BKR toetsing. De BKR registratie kan de kredietverstrekkers echter goed helpen aangezien het de risico´s verkleint ene het een goede controle is om de mogelijke klanten te controleren. De BKR registratie is er niet alleen voor de kredietverstrekker. Nee, de BKR registratie kan de kredietafnemer ook erg goed helpen. Het is immers een bescherming waardoor u als particulier minder snel te veel geld kunt lenen. Wanneer u een negatieve BKR registratie heeft kunt u immers niet meer lenen bij de grotere aanbieders waardoor u alleen nog maar kredieten kunt afsluiten bij de duurdere aanbieders zonder een BKR toetsing.

BKR codering De BKR codering is een systeem waarbij wordt bijgehouden wat voor krediet u heeft afgesloten en wat het status van het krediet is. Deze codering wordt gedaan door het bureau krediet registratie waarbij alleen de gegevens van aangesloten kredietverstrekkers worden bijgehouden. Het is in Nederland dus niet verplicht om te lenen met een BKR registratie.

Aangesloten kredietverstrekkers De BKR codering wordt alleen gebruikt door de aangesloten kredietverstrekkers. Het is ook mogelijk om een lening af te sluiten zonder een BKR toetsing, dit is echter duurder en de voorwaarden zijn vaak strenger. Het bureau van krediet registratie maakt bij de toetsing gebruik van een codering. Hierbij wordt er voor middel van de eerste letter aangegeven om wat voor soort krediet het gaat. Hierbij er voor elk krediet andere letters gebruikt zodat een verstrekker in een oogopslag kan zien wat voor kredieten er al open staan. In Nederland heeft bijvoorbeeld bijna iedereen een hypotheek afgesloten: dit zal een kredietverstrekker er niet van weerhouden om een lening te verstrekken. Hypotheken worden dan ook alleen aangegeven wanneer iemand achterloopt met betalen. De zogenaamde codes zijn echter erg belangrijk bij het verstrekken van een krediet. Achter het krediet kan, mits van toepassing, een code staan welke een bepaalde situatie aan geeft. Deze codes zijn van toepassing wanneer u niet langer aan uw betaalverplichtingen kunt voldoen. Wanneer dit het geval is heeft u een negatieve BKR registratie en is het niet meer mogelijk om geld te lenen bij de aangesloten kredietverstrekkers.

Lenen met BKR Wanneer u geld wilt lenen bij één van de grote aanbieders komt u er tegenwoordig niet meer onder uit: de BKR registratie! Met dit systeem worden de risico´s van zowel de afnemer als de verstrekker verkleint. De kredieten die afgesloten zijn bij een aanbieder met BKR registratie worden immers bijgehouden waardoor de aanbieder in één oogopslag ziet of u een betrouwbare klant bent. Wanneer u reeds meerdere kredieten heeft lopen en wanneer u achterloopt op de afbetalingen dan zult u een negatieve BKR registratie ontvangen, waarmee het moeilijk is om nog geld te lenen bij andere aanbieders met een BKR toetsing. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het lenen van geld bij een kredietverstrekker die gebruik maakt van de BKR registratie? Een voordeel van het lenen met BKR toetsing is het feit dat het rentepercentage vaak lager ligt: de risico´s voor de aanbieder liggen immers lager waardoor een lening met BKR toetsing goedkoper kan worden aangeboden. Naast het feit dat de kosten lager zijn, is het ook zo dat de voorwaarden prettiger zijn. Al met al is lenen met een BKR registratie voordeliger, maar het is alleen maar mogelijk met een positieve BKR registratie. Lenen met een BKR registratie is dus alleen maar mogelijk wanneer u geen negatieve registratie heeft, maar het is zeker de moeite waard: het is goedkoper en de voorwaarden zijn minder streng waardoor u de kosten van het krediet zo laag mogelijk houdt.

Lenen zonder BKR Het bureau krediet registratie werkt met een zogenaamde toetsing. Wanneer u een krediet afsluit bij een kredietverstrekker met BKR toetsing dan wordt er zorgvuldig bijgehouden hoeveel kredieten u heeft lopen en of u achterloopt op uw betaalverplichtingen. Op die manier zorgt de BKR registratie ervoor dat zowel de kredietverstrekker als de afnemer beter beschermd zijn tegen de risico´ s van kredieten. Toch is het ook mogelijk om zonder een BKR toetsing geld te lenen: maar wat zijn daar de voor en nadelen van? Het verstrekken van een lening zonder een BKR toetsing brengt meer risico´ s met zich mee dan een lening met BKR registratie voor de kredietverstrekker. Het is voor de kredietverstrekker immers niet duidelijk of de klant al meerdere kredieten heeft lopen en of hij achterloopt op zijn betaalverplichtingen. Het risico van een krediet zonder BKR toetsing ligt voor de kredietverstrekker hoger. Daarom ligt het rentepercentage tevens hoger: op die manier kunnen de risico´s worden doorgeschoven op de klanten. Maar is het afsluiten van een krediet zonder een BKR registratie wel de moeite waard? Lenen zonder BKR: de moeite waard? Het lenen zonder een BKR toetsing is duurder: blijven er dan eigenlijk wel voordelen over? Dit verschilt per situatie. Wanneer u geen negatieve BKR registratie heeft is het lenen via een lening zonder BKR registratie goedkoper: het rentepercentage ligt immers lager. Wanneer u echter een negatieve registratie heeft kan een lening zonder BKR toetsing uitkomst bieden, aangezien er hierbij niet gekeken wordt naar uw (negatieve) toetsing. Wanneer u een lening afsluit zonder een BKR toetsing dient u goed de voorwaarden door te nemen, aangezien deze vaak strenger zijn dan die van een lening met BKR toetsing.

bottom of page